Wpis

piątek, 15 września 2017

Ciasto drożdżowe z malinami i białą czkoladą

ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą maliny biała czekolada

 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 150 g masła
  • 500 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 70 g drożdży
  • 200 g malin
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany 18%
  • łyżka cukru waniliowego
  • imbir mielony
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je 3 łyżkami cukru. Zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy, by drożdże się rozpuściły. Dodajemy 6 łyżek mąki, mieszamy by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Do dużej miski dodajemy 6 żółtek oraz 2 jajka, dodajemy 100 g cukru, cukier waniliowy i ubijamy na kogiel mogiel. Wlewamy rozczyn, dodajemy stopniowo mąkę i roztopione masło. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut lub dłużej w ciepłe miejsce, aż do podwojenia swojej objętości.

Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamana na kawałki czekoladę. Podgrzewamy, tak by czekolada się rozpuściła. Maliny mieszamy z 4 łyżkami cukru oraz szczyptą mielonego imbiru.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie wałkujemy na owalny placek. Polewamy połową sosu czekoladowego i posypujemy malinami. Ciasto zwijamy w roladę i układamy na blachę, wyłożoną  papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy białkiem z jajka. Nożyczkami robimy nacięcia. Pieczemy przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.  Po upieczeniu wierzch polewamy pozostałym sosem czekoladowym.

Źródło: Doradca Smaku

ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą maliny biała czekolada

ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą maliny biała czekolada

ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą maliny biała czekoladaciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą maliny biała czekolada


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
joannab_jb
Czas publikacji:
piątek, 15 września 2017 11:15

Polecane wpisy

  • Bułki drożdżowe z domowym budyniem

    Składniki: 540 g mąki pszennej 80 g drobnego cukru 250 ml mleka 2 jajka 75 g masła (roztopionego) 20 g drożdży pół łyżeczki soli Składniki na budyń (m

  • Łapki tygryska

    Składniki: 300 ml mleka 60 g masła 100 g cukry (dałam mniej) pół łyżeczki soli 2 jajka 560 g mąki pszennej 20 g drożdży Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko Nutella R

  • Jagodzianki

    Składniki: 500 g mąki 14 g drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Składniki

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/15 12:24:08:

    Ależ pięknie wygląda! A smakować musiało obłędnie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa