Wpis

czwartek, 21 września 2017

Bułki drożdżowe z domowym budyniem

Bułki drożdżowe z domowym budyniem

Składniki:

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 20 g drożdży
  • pół łyżeczki soli

Składniki na budyń (można zrobić dzień wcześniej):

  • 600 ml mleka
  • 6 dużych żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Budyń

W garnku gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Doprowadzamy o wrzenia i zdejmujemy z palnika. Żółtka razem z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy obie mąki, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Do powstałej masy dolewamy pół szklanki gorącego mleka. Mieszamy do połączenia. Masę wlewamy do garnka z mlekiem, gotujemy przez około minutę, ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Odstawiamy do ostygnięcia.

Budyń można przygotować dzień wcześniej. Przestudzony budyń przechowujemy w lodówce, przykryty folią spożywczą (tak by folia dotykała budyniu).

Ciasto drożdżowe

Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je łyżką cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by drożdże się rozpuściły. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Mąkę przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, następnie sól. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy resztę składników. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę lub dłużej w ciepłe miejsce, aż do podwojenia swojej objętości.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto, krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszkach (w sporych odległościach od siebie). Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Gdy bułki podwoja objętość, dnem szklanki robimy w każdej bułeczce wgłębienie, w które wykładamy budyń (w równych proporcjach).

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15-18 minut. Po upieczeniu, studzimy na kratce.

Źródło: Moje Wypieki

Bułki drożdżowe z domowym budyniem

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
joannab_jb
Czas publikacji:
czwartek, 21 września 2017 13:53

Polecane wpisy

  • Ciasto drożdżowe z malinami i białą czkoladą

      Składniki: 1 kg mąki pszennej 8 jajek 150 g masła 500 ml mleka 200 g cukru 70 g drożdży 200 g malin 200 g białej czekolady 100 ml śmietany 18% łyżka cukr

  • Łapki tygryska

    Składniki: 300 ml mleka 60 g masła 100 g cukry (dałam mniej) pół łyżeczki soli 2 jajka 560 g mąki pszennej 20 g drożdży Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko Nutella R

  • Jagodzianki

    Składniki: 500 g mąki 14 g drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Składniki

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa