Wpis

wtorek, 18 września 2012

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

 

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 3 jabłka
  • około 1,5 szklanki mleka
  • około 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • cynamon
  • 3-4 łyżki miodu
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Ryż gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem łyżeczki masła.

Obieramy jabłka ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy lekko na maśle razem z cynamonem i miodem.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wykładamy warstwę ryżu (1/3 całości), na to warstwa jabłek (1/2 całości), znów ryż (1/3), pozostałe jabłka oraz na wierzch pozostały ryż. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (około 170oC), zapiekamy do lekkiego zarumienienia (około 30 minut).

Źródło: blog bistro mama + moje modyfikacje

Ryż zapiekany z jabłkiem


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
joannab_jb
Czas publikacji:
wtorek, 18 września 2012 11:48

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa