Wpis

czwartek, 12 stycznia 2012

Tort Rafaello z nutą porzeczkową

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie połączyć z ciastem.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170oC przez 30-40 minut do suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, opuścić je płasko na podłogę z wysokości około 60cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty.

Poncz:

  • ok. 450 ml przegotowanej wody
  • ok. 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Wszystko razem wymieszać.

Krem:

  • 2 śmietany 30% (w sumie 400ml)
  • 2 białe czekolady
  • 2 "Śnieżki"
  • 1 łyżeczka żelatyny

 Śmietanę podgrzać, nie gotować. Dodać czekoladę, mieszać by się rozpuściła (trzeba uważać by nie przypalić). Następnie dobrze schłodzić (najlepiej jest zrobić to dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki). Do powstałej masy dodać "Śnieżki" i ubić mikserem (dobrze jest też miskę i widełki do ubijania przed miksowaniem, schłodzić w lodówce). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (1/4 szklanki). Ostudzoną żelatynę dodać do kremu, wymieszać.

Dodatkowo:

  • kwaśny dżem (u mnie porzeczkowy)

Pierwszy krążek nasączyć przygotowanym ponczem, posmarować cienką warstwą kremu. Drugą część biszkopta posmarować od dołu dżemem i ułożyć na biszkopcie z kremem. Ponownie nasączyć, posmarować kremem, przykryć posmarowany dżemem trzeci biszkopt, nasączyć. Całość posmarować resztą kremu, łącznie z bokami, ozdobić.

Tort Rafaello z nutą porzeczkową


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
joannab_jb
Czas publikacji:
czwartek, 12 stycznia 2012 13:12

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa